Jogín Andrýsek po vítězství v Evropské lize: Je to obrovský úspěch pro klub a velký příběh kapitána!

Jogín Andrýsek po vítězství v Evropské lize: Je to obrovský úspěch pro klub a velký příběh kapitána!
autor fotografie: Archív Jana Andrýska

Na Evropskou ligu se kvalifikoval jak s Přerovem, tak i s týmem Molina Sport, se kterým bez porážky prosvištěl až k titulu i přes mateřský tým Night Birds. Jan Andrýsek, který působí na Kanárských ostrovech prožívá úspěšné období a po zlatých medailích s národních týmem přidal i tu nejcennější evropskou klubovou trofej.

Jak velký úspěch jste dokázali vítězstvím v Evropské lize?

Je to obrovský úspěch a je to největší ocenění pro klub, kterého lze dosáhnout. Je to poprvé v historii, co se to tady povedlo. Ten největší úspěch je to ale pro kapitána, pro Pawla, který je tady největší legenda a na začátku sezony mu byla diagnostikována rakovina. Je to obrovský příběh, protože musel odehrát určitý počet zápasů, aby neztratil svůj status místního, který lze získat až po třech letech a on by o něj přišel, protože je z Polska. V nejtěžších chvílích byl v podstatě donucen hrát uprostřed těžké léčby a celé to vítězství směřuje zejména jemu. Je to příběh se šťastným koncem jak pro něj, tak i pro celý tým.

Celým turnajem jste prošli bez ztráty kytičky, jenže samotná Evropská liga určitě nebyla jednoduchá záležitost.

Konkurence byla obrovská a nebylo snadného soupeře. Vždycky se nám to ale povedlo strhnout na naši stranu a uhrát to. Dá se říct, že rozhodujícím faktorem bylo prostředí, protože jsme hráli v naší hale, kde známe dokonale plochu a mantinely. Zásadně k úspěchu přispěli také fanoušci, za což jim patří velké poděkování.

Jaký byl zápas proti "svému" Přerovu?

Zápas s Přerovem byl zvláštní. Bylo to vlastně úplně poprvé, co jsem hrál proti Night Birds, kde jsem odstartoval svou kariéru. Zápas nám vyšel, povedlo se nastřílet nějaké góly a pak už se to vezlo. Že bych si ten zápas nějak užil, tak to určitě ne, protože to skončilo vysokým výsledkem. Přerov přijel v omlazené sestavě, když mu chybělo několik klíčových hráčů. Z našeho týmu, který vyhrál extraligu chybělo hodně hráčů, takže se pak projevila částečně i nějaká nezkušenost.

Tři čeští reprezentanti působí v Milánu, byl čas i na nějaké setkání?

Nebylo tolik času, protože program byl opravdu nabitý, když se hrály dva zápasy denně. Ale samozřejmě na pár slov došlo. Milán byl jedním z favoritů, byly to dva skvělé zápasy a řekl bych, že i ty nejlepší na turnaji. Jsme rádi, že se nám povedl oba zvládnout vítězně.

Dá se říct, že už jsi sběratel titulů a medailí? Za poslední dva roky se to pěkně nastřádalo.

Je to až neuvěřitelné pro mě osobně, ale vítězstvím v Evropské lize se mi to povedlo zkompletovat. Za poslední roky jsem vyhrál vlastně všechno, kde jsem byl. V reprezentaci dva tituly (MS 2021 a WSG 2022), českou a španělskou ligu, navíc teď i Evropskou ligu. Chybí mi momentálně titul z The World Games, kam jsem se ještě nepodíval a je to poslední položka na mém bucket listu. Pak už to budu moci pověsit… (smích).

Týmu se vede i v lize, jaké jsou ambice pro závěr sezony?

Ve španělské lize se nám daří, držíme se na první pozici. Po Evropské lize navazuje už o dalším víkendu play-off, takže oslav už bylo dost a je třeba se začít plnohodnotně chystat na vrchol sezony. Cíl je ten nejvyšší a je třeba obhájit loňsky triumf. Prohráli jsme v této sezoně jen jediné utkání, což ale bylo finále španělského poháru, takže abychom se mohli kvalifikovat do Evropské ligy, musíme vyhrát naši soutěž. O motivaci máme postaráno.

Jak nejlépe zregenerovat a čerpat energii v náročném programu? Jak využíváš volný čas?

Volného času tolik nemám, ale pokud si jej udělám, tak si jdu rád zasurfovat, což je tady populární a podmínky jsou na to ideální. Jindy se věnuji cvičení, zejména józe, což je i můj osobní projekt, na kterém dlouhodobě pracuji a je to takové malé zaměstnání.

Využíváš praktiky jógy i v rámci přípravy vašeho týmu?

Jógu děláme často, to bez nadsázky. Jak se říká, tak jóga nám pomáhá všem a i ostatní se jí tady věnují. Ráno děláme cvičení v parku, věnujeme se jí po tréninku v rámci protažení a někdy třeba místo tréninku v posilovně vedu lekci pro tým. Cítíme se tak všichni lépe a pomáhá nám to s regenerací, což se zejména teď před play-off bude hodit.