Mistrem v přípravkách je Zlín, ve finále přestřílel Uherské Hradiště

Mistrem v přípravkách je Zlín, ve finále přestřílel Uherské Hradiště
autor fotografie: Juniorský hokej

Inline hokejisté Zlína vyhráli letošní Final Four Mistrovství České republiky v kategorii přípravek. Devils v kroměřížském semifinále porazili Přerov, ve finále pak po šestnáctigólové přestřelce zdolali Uherské Hradiště, které předtím předčilo Břeclav. Lvi si na jih Moravy odvezli bronz.

Přerov po prvním poločase prvního semifinálového zápasu vedl nad Zlínem 2:1. Devils po přestávce skóre otočili, Night Birds se nicméně podařilo vyrovnat. Dvě minuty před koncem základní hrací doby vsítil gól na 5:5 Tomáš Havelka, který se v utkání stejně jako jeho spoluhráč Nicolas Budina trefil dvakrát. 

Zlín ale „Sovičkám“ v poslední minutě zásluhou trefy Matyáše Okála znovu odskočil a jeho vítězství pak ještě na konečných 7:5 zpečetil kapitán Petr Páleníček. Ten byl na ploše hodně vidět, především díky své šikovnosti a šancím, které si vytvořil. Proti Přerovu se prosadil čtyřikrát a na dva góly přihrál.

Druhé semifinále lépe rozehrálo Uherské Hradiště, za necelé čtyři minuty si vypracovalo tříbrankový náskok. Břeclav však následně udeřila pětkrát v řadě, Tobias Kalužík se ještě do přestávky blýskl hattrickem. 

Ve druhém dějství ale pro změnu nastřílel pět gólů po sobě celek z Moravského Slovácka a hattrick zkompletoval jeho obránce Tobiáš Horsák. Hradiště druhou patnáctiminutovku ovládlo 5:1 a celkově si s Břeclaví poradilo 9:6. 

V zápase o třetí místo se Přerov proti Břeclavi dostal v první půli do vedení 3:1, druhý gól vstřelil Tobias Birka dokonce při vlastním oslabení. Jihomoravanům se však po pauze stejně jako v prvním poločase semifinále povedla gólová série a ve 22. minutě upravili stav skóre na pro sebe příznivých 5:3. Night Birds ale ztrátu stáhli a poté mohli dokonat obrat, Budina nicméně ve velké šanci branku minul. 

Na druhé straně se zanedlouho potvrdilo otřepané pravidlo „nedáš, dostaneš“. Přerovského brankáře Kreutze, který střídal v poločase, ale ve druhém dějství se do brány vrátil, prostřelil podruhé v utkání Ivo Mikulec a přisoudil Lvům výhru 6:5 a bronzové medaile.

V souboji o zlato znovu řádil zlínský tahoun Petr Páleníček. Do sítě Uherského Hradiště nastřílel dvojitý hattrick a obstaral tak dvě třetiny všech finálových branek svého týmu. Půl minuty před koncem druhé půle se sice potřetí prosadil uherskohradišťský Horsák, to už ale Devils vedli o tři branky. 

Zlín na regionálního soupeře vyzrál 9:7 a po vydatném gólovém a celkově bodovém příspěvku fantoma Petra Páleníčka vyhrál šampionát nejmladší mládežnické kategorie. 

Pořadí po rozhodnutí STK
1. IHC Devils Zlín
2. HC Lvi Břeclav
3. IHC Night Birds Přerov
4. HC Uherské Hradiště

Výsledky
Semifinále | IHC Devils Zlín – IHC Night Birds Přerov 7:5
Semifinále | HC Lvi Břeclav – HC Uherské Hradiště 6:9 5:0 kontumace
O 3. místo | IHC Night Birds Přerov – HC Lvi Břeclav 5:6
Finále | IHC Devils Zlín – HC Uherské Hradiště 9:7