Devatenáctka začala vítězně, když utahala houževnaté Finsko

Devatenáctka začala vítězně, když utahala houževnaté Finsko

Češi zvládli úvodní zápas na evropském šampionátu a zvítězili 4:3 nad Finskem. Soupeř sice v úvodní polovině dvakrát vedl, ovšem český tým do devatenácti let dokázal zápas otočit ještě v prvních dvaceti minutách. Ač Finové i ve druhé polovině drželi krok a byli nebezpeční, o výhře ve 39. minutě rozhodl Adam Hamrla.

Finové dokázali český tým zaskočit, když ve 2. minutě zapadla za Lequinova záda střela Jesseho Nuuttinena od pravého mantinelu. O minutu později ale přišla rychlá odpověď, když dostal prostor na levém kruhu Lukáš Novák, který se trefil nad rameno finského brankáře Podschivalowa. Finský tým ale v páté minutě znovu vedl. Casperu Johanssonovi se otevřel prostor na středu a i jeho rána měla přesné parametry.

Českému týmu pomohla přesilová hra. Na 2:2 ve 14. minutě podruhé srovnal Adam Vosmík, jehož pasem přes osu vybídl Pavel Šimek. Veseleji mohlo být, když za finskou obranou zůstal osamocený Jan Hanák, ale Podschivalow stihl sklapnout betony. Vedení 3:2 ale Čechům vystřelil v poslední minutě první části Lukáš Novák, který dostal více prostoru, než by finský gólman potřeboval.

Druhá část zápasu přinesla trpělivou hru z obou stran, jenže ve 24. minutě Finsko srovnalo na 3:3. Severi Vare to zkusil stejně jako Nuuttinen v prvním poločasu a i Vare byl úspěšný. Stav 3:3 vydržel až do 39. minuty, kdy zápas pomalu směřoval do prodloužení. To ale zatrhl Adam Hamrla, který propálil Podschivalowa počtvrté. Češi si na úvod turnaje připsali důležité vítězství 4:3.

Česko – Finsko 4:3 (3:2)

Branky a nahrávky: 3. Novák (Komínek), 14. Vosmík (Šimek), 20. Novák (Beran), 39. Hamrla (Hanák) – 2. Nuuttinen, 5. Johansson, 24. Vare (Inhala).

Česko: Lequin – Šimek (C), Dobner, Hanák, Vosmík, Zdeněk (A), Komínek (A), Novák, Žmola, Beran, Hamrla, Dunda, Žaba. 

Finsko: Podschivalow – Johansson, Inhala (C), Jylha, Kangasniemi, Korpisaari, Kuloaro (A), Nuutinen (A), Puolanne, Rannikko, Rautee, Sandman, Suonpää, Valve, Vare, Villanen.