Junioři domácí Belgii nasázeli devět branek

Junioři domácí Belgii nasázeli devět branek

Český tým do devatenácti let na evropském šampionátu v Charleroi v prvním utkání skupiny o Prezidentský pohár nastřílel devět branek domácí Belgii. Zápas Češi měli pod kontrolou, ač soupeři dovolili dvakrát skórovat v úvodních dvaceti minutách. Debut v české brance zvládl výborně brankář Jakub Hejpetr.

Na úvod zápasu se český tým bránil oslabení, ale početní převaha soupeře ke gólu Belgie nevedla a ve třetím utkání na turnaji Češi poprvé dokázali skórovat jako první. V 8. minutě dostal puk na pravý kruh Václav Komínek a trefil se ke vzdálenější tyči van Goola. O minutu později přidal druhou branku Jan Hanák, který si v samostatném úniku narazil s Miroslavem Dobnerem a pohodlně skóroval. Belgičané ale také udeřili. Kacper Raciborski sebral puk a směřoval rovnou k brance, v niž dokázal prostřelit debutujícího Hejpetra.

Český tým ale soupeře převyšoval a když si najel na Novákovu přihrávku za tyč Jakub Žmola, bylo to v 15. minutě znovu o dvě branky. Ještě lépe se Čechům mohlo dýchat po střele Daniela Dundy z poloviny hřiště, která po teči prošla až do belgické branky. Jenže Belgie dostala druhou přesilovku a podruhé skórovala po šikovně sehrané akci, na jejiž konci stál v 18. minutě Eliot Sallendre. První část stihl ještě gólem na 5:2 uzavřít Filip Žaba.

S přibývajícím časem se snižoval odpor soupeře, aby ve 28. minutě zvýšil již na 6:2 Lukáš Novák, jehož od pravého mantinelu našel Matyáš Beran. A Beran se později prosadil i sám, když dokázal najít místo v horní polovině branky van Goola, který po sedmém inkasovaném gólu zmizel na střídačku. Jenže ani čerstvý Bartha nedochytal s čistým štítem. V přesilové hře jej propálil Adam Hamrla a stav uzavřel ve 38. minutě Filip Žaba.

Belgie – Česko 2:9 (2:5)

Branky a nahrávky: 11. Raciborski, 18. Sallendre (Bibaud) – 8. Komínek (Novák), 9. Hanák (Dobner), 15. Žmola (Novák), 17. Dunda, 20. Žaba (Vosmík), 28. Novák (Beran), 31. Beran (Komínek), 34. Hamrla (Dunda), 38. Žaba (Hanák).

Belgie: van Gool (31. Bartha) – Hendrix (A), Delporte, Raciborski (A), Sallendre (C), Selleslagh, Gennart, Lauwerysen, Hendrix, Hermans, De Smet, Bibaud, Della Putta, Blomme. 

Česko: Hejpetr – Šimek (C), Dobner, Hanák, Vosmík, Zdeněk (A), Komínek (A), Novák, Žmola, Beran, Hamrla, Dunda, Žaba.